22 Şubat: Varolanın kurgusu
- Ersan Kaan Erçelik
- 22 Şub 2019
- 1 dakikada okunur
Lao Tzu bir bilim adamı duyarlılığıyla konuşur. "Dünyanın nasıl yaratıldığını bilmiyoruz. Yaratanı da bilmiyoruz. Ama insan da dünyanın parçası olduğuna göre, yapacağı şey doğaya uymaktır" der. Lao Tzu ve Chuang Tzu ne Tao'ya tapmaktan ne rahipten söz ederler. Tao bir yaşama düzenidir. Tao Te Ching'de Tao'nun yaratılanlarla ilgilenmediği yinelenir. Gerçi 62. şiirde Tao'nun kötü insanı da koruduğundan söz edilir. Fakat bu Tao'nun insanları gözleyip aktif olarak koruduğu anlamına gelmez. Doğada iyi ve kötünün eşit varoluşunun ifadesidir.
Tao'da sadece potansiyeller vardır. Her şeyi harekete geçiren onun gücü olduğu halde fiziksel bir özelliği yoktur. Eskimez, tükenmez, değişmez. Sınırsızdır. Her şey ondan kaynaklanır, bağımsızdır. Bunlar doğanın özellikleridir.
Herhangi bir şeyin oluşu (nesne ya da hareket) Tao'ya uyar. Bu kendiliğinden işleyen bir mekanizmadır. Tao varolanın kurgusudur. Bu bir şey yapmadan her şeyin oluşu, Tao'yu tanrı ya da varlık olarak görmek isteyenlerin anlayamadıkları bir şeydir. Bu nedensellik kavramının reddi gibi gözükür Batılıya. Oysa bu doğanın düzeninin adıdır. Bu düzen Te'de ad alır ve kaostan doğaya dönüşür.
Lao Tzu - Tao Yolu Öğretisi - Tao Te Ching'in Yorumsal Çevirisi, Doğan Kuban
