top of page

6 Ekim: Bushido nedir?

  • Yazarın fotoğrafı: Ersan Kaan Erçelik
    Ersan Kaan Erçelik
  • 6 Eki 2018
  • 1 dakikada okunur

Küçük bir çocukken zihnine işlenen Bushido felsefesi bir samurayın hayatını şekillendirirdi.

Kısaca Bushido’yu açıklamak istersek. Hagakure’de samurayın yolu ölümden geçer der. Ünlü samuray beyi Uesugi Kenshin‘de ”Eğer savaş alanına zafere inanmış olarak gidersen tek bir yara dahi almadan evine dönersin, ancak ölümüne savaşmak seni hayatta bırakır, mücadelen hayatta kalmak için olursa emin ol ki öleceksin” der. Ölmek, yok olmak, ruhunu bir amaç için teslim etmek ve efendisine adanmışlık karşısında hiçlik… Türkçedeki ölümüne kelimesinin karşılığı samurayın düsturu olmuş. Peki samuraylar ölümden ve öldürmekten başka bir şey bilmeyen, dövüşmek ve yok etmek üzerine programlanmış birer savaş makinası mıydı?

Buke veya bushi bilinen sınıf adıyla samuraylar bedenini çoktan ölmüş olarak hayatını sürdürmekteydi. Bir yandan savaşırken bir yanda da insani olarak mükemmelleşmenin yolunu aramaktaydı. Samuray ölümcül ama bir o kadar yaşama saygılı, düşmanına karşı acımasız fakat masuma bir o kadar merhametliydi.

Samurayın ölümü kabullenmesini, korkularından sıyrılmasını ve hayatla bağını aşmasını sağlayan bir felsefesi vardı. Kolayca anlatılması zor, derinleştikçe daha da karmaşıklaşan bir düşünce sisteminin günlük hayata uygulanma biçimi olan bir öğreti, Bushido…

Küçük bir çocukken zihnine işlenen Bushido felsefesi bir samurayın hayatını şekillendirirdi. Ölüm ve yaşam sonuç olarak tesadüfîydi. Önemli olan doğru şeyleri yapmak ve manevi değerleri korumaktı. Çabalamak, denemek ve ölmek, hiç bir şey yapmamaktan çok daha değerliydi. Çünkü bu girişimler kişisel ve bedensel korkular taşımadan, büyük bir rahatlık ve içtenlikle yapılıyordu. Yedi erdemin manevi gücünü arkasına almış bir savaşçı için dünya çok daha huzurlu bir yerdi.

Kaynak: Sakura dergi

 
 
 
Son Paylaşılanlar
Etiket Bulutu

Zen Meditasyon Zazen Aşk Şiir Bilgelik Poetika Zen Budizm Japonya Koan 

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page