4 Mayıs: Sen neredeysen, hedef çizgisi de oradadır
- Ersan Kaan Erçelik
- 3 May 2018
- 1 dakikada okunur
Japonya'da eserlerdeki kusurların, seramik sanatçıları tarafından gayet hoş karşılandığı, bir Japon seramik akımı var.
Mükemmelliyete önem verdiğinde, aslında bir beklentiye önem veriyorsun demektir. Ancak, şu anda bulunduğum yerdeki olan bitene verdiğim önem de var. Öğrencilerle zaman geçirdiğimde, bana bazen kitaplarda okudukları ya da hocalarından duydukları bir şeye uygun yaşamadıklarından bahsederler. Ben de onlara derim ki, "Tam şu anda kendine iyi bak. Olman gereken kişiyle ya da dünyanın olması gerektiği şekliyle değil, şimdi olan bitenle barışık ol. Şu anda buradasın, o zaman şu anın içindeyken kendin için ne yapabilirsin?"
Bunu becerebilmenin tek yolu, kafandaki kusursuzluk beklentisini ya da başka bir kıyıyı bir yana bırakarak, anda gelişen olayları doğal akışında yaşamaktır. Yani, konunun bir bölümü benim mükemmeliyetçi olmamsa, o zaman mükemmeliyetçiliğe önem vermeliyim. Muhtemelen kusursuzluğu elde edemeyeceğimin farkındayım zaten, çünkü her zaman daha da iyisi mümkün. Yine de o enstrümandan kusursuz bir ses almayı bekleyen adama özen gösterebilirim. Doğru ya da yanlış olduğu için değil, tam bu dakikada o kişi olduğum ve kendime önem verdiğim için.
Bu insan bir yön verir, bir yol açar. Kendine, sadece yoldaki hedef çizgisini geçince önem vermemelisin. Unutma ki sen neredeysen, hedef çizgisi de oradadır.
Jeff Bridges ve Bernie Glassman, "Ahbap ve Zen Ustası"
