20 Mart: Neden meditasyona ihtiyacımız var?
- Ersan Kaan Erçelik
- 20 Mar 2018
- 2 dakikada okunur
"Bir eylem günüyle, bir dinlenme gecesi arasında bir geçiş zamanına gereksinmemiz vardır.
Meditasyon için ayırdığımız zaman işte bu geçiş zamanıdır. Bu süre içinde kendimizle baş başa kalırız. Bu bir iyileşme zamanıdır. Bu süreyi ayırmazsak, sessiz kaldığımız, dikkatimiz dağılmadığı ve içimize yöneldiğimiz tek zaman dilimi uyku olur. Bu üç koşul, meditasyonun da koşullarını oluşturur.
Eğer meditasyon için zaman ayırmazsak, uyku zamanı, düşünme zamanına dönüşür. Ancak meditasyonu iyileştirici bir faaliyete dönüştüren nitelikler olmadan, uzun uzadıya düşünmeye başlayıp, pimanlıklara ve kaygılara saplanarak uykusuz kalabiliriz. Bu olan biteni daha geniş bir açıdan görmemize yardımcı olur. Özgürlüğü deneyimleriz.
Gün içerisinde karşımıza çıkan pek çok şey zihinimizi önemli konular üzerindedüşünmekten alıkoyar. Ancak bir kez gece olup ışıklar söndü mü, dikkatimizi dağıtan şeyler yok olur ve sorunlarımızla baş başa kalırız. Bir şekilde, olması gereken de budur. Bir tarafta telefon çalarken ya da müşteriler beklerken ya da trafikte diğer arabaların arasından yolumuzu bulmaya çalışırken, ilişkiler ya da kariyer sorunları gibi şeyler üzerine düşünecek durumda olamayız.
Ancak bilinçdışı zihin bunların önemli olduğunu bilir ve bir fırsatını bulduğunda, bunları ortaya döker ve bulduğu tek şans da uyku zamanınıza denk gelebilir. Önemli konuları derinlemesine irdelemek için zaman ayırma konusunda başarısız oluruz. Gündemimiz, günlük koşturmaca ile uyku arasında yapan insan olmakla, var olan insan olmak arasında bir zaman yaratma konusunda başarısız olur.
Yaşamımızın uyanık geçirdiğimiz kısmında bu durumu etkisi şöyledir: Yapılacaklar listemizdeki sadece ilk bir kaç acil iş halledilir; acil olanlar, önemli olanlar değil. Uykumuza etkisi ise şöyledir:
Listenin geri kalanı, ışıklar söndüğünde tüm gücüyle yüzümüze çarpar.
Televizyon izlemek, kitap okumak ya da bir kaç yudum bira içmek gibi gevşemek için başvurduğumuz yöntemler burada işe yaramaz.
Bunlar dikkat gerektiren konuları ertelemekten başka işe yaramaz.
Işıkları söndürdüğümüzde sorunlar hâlâ oradadır. Meditasyon bize, bu sorunlara derinlemesine bakmak ve derinleştirmek için bir şans verir. Farkındalık meditasyonu hayatımızı dolu dolu, incelikle ve ilhamla yaşayabilmemizle ilgilidir. Yaşamdan ve eylemden ayrı kalmak şöyle dursun, meditasyonun meyveleri nasıl yaşadığımızda, sıradan ve sıradışı şeyleri nasıl yaptığımızdadır."
Joseph Emet, "Buda'nın Uyku Kitabı", Sayfa 83-84
