17 Mart: Yaşam kararları almak
- Ersan Kaan Erçelik
- 17 Mar 2018
- 2 dakikada okunur
"Yaşamınıza ilişkin kategorilere ayrılan her sütunda, ihtiyaç duyduğunuzu hissettiğiniz ilk dört ya da beş eylemi sıralayın. Örneğin aile kategorisinde, çocuklarınızla daha fazla zaman geçirmeniz gerektiğini fark ediyorsanız, bunu yazın. Kişisel alanda her sabah gününüzü programlamak için kendinize beş dakika ayırmanız gerektiğini düşünüyorsanız, bunu da yazın. Mükemmeliyetçi olmayın. Her şeyi harfiyen yazmaya çalışmayın ya da bu meseleleri hemen halletmeniz gerektiğini düşünmeyin. Burada önemli olan şey eleme geçilmesi gereken önemli alanları belirlemek ve bunları gelecekte ilgilenmek üzere kaydetmektir.
Eğer bundan sonra ilerlemenizi sonuçlara dayanarak ölçecekseniz, yaşamınızdaki her kalıbı ve her yapıyı sorgulama konusunda gönüllü olmalısınız. Zamanınızı nerede ve nasıl harcadığınızı, kendinize neler söylediğinizi, etkileşimde olduğunuz kişilerle nasıl ve neden etkileşim kurduğunuzu ve daha birçok şeyi sorgulamaya razı olmalısınız. Tabii bunu değiştirme konusunda da gönüllü olmalısınız. Bundan sonra farklı bir şey yapın. Niyetlenmeyin, harekete geçin.
Bunun kolay olduğunu söylemiyorum. Sadece bazı şeyleri farklı yapma konusunda sorgulamanın ve gönüllü olmanın gerekli adımlar olduğunu söylüyorum. Bunlar yaşamınızı değiştirme konusunda başarılı olmanıza yardımcı olacak önemli unsurlar.
Eğer şimdiye dek yaşamınızda kendinizi kandırdıysanız, büyük olasılıkla acı çekiyorsunuzdur. İster inanın ister inanmayın, bu kendi yararınıza kullanabileceğiniz bir şey olabilir. Acı, kabullenilmesi halinde, güçlü bir motivasyon aracı olabilmektedir. Çektiğiniz acı ne olursa olsun, değişim isteğinizi ateşleyin. Eğer yaşamınız çok kötü geçiyorsa, ama siz bunu inkâr ediyorsanız ve pek umursamıyorsanız, değişim konusunda pek fazla şansınız yok demektir.
Diğer yerden, acıyı kabullenmeniz sizi yaşadığınız uyuşukluktan kurtarabilir. Acıyı inkâr etmeyin, saklamaya çalışmayın ya da yanlış tanımlamayın. Bu acıyı farklı bir şeylere ulaşmak için kullanın. Çektiğiniz acıyı hak ettiğinizi, bunun mantıklı gerekçelerinin olduğunu ya da o kadar da kötü acılar çekmediğinizi düşünmeyin. Bu konuda bilinçli olursanız, ilerleyebilirsiniz."
Dr. Phillip C. McGraw, "Yaşam Stratejileri", sayfa 120-121.
