top of page

9 Şubat: Herkes farklı zaaflara sahiptir

  • Yazarın fotoğrafı: Ersan Kaan Erçelik
    Ersan Kaan Erçelik
  • 9 Şub 2018
  • 2 dakikada okunur

“Öncelikle kendi durumunuzu inceleyin, kendinize dair tek bir ayıplanacak şey görürseniz, kardeşlerinizde gördüğünüz şeylere müsamaha göstermelisiniz. Sizin kendi zorluklarınız karşısındaki güçsüzlüğünüz gibi onlarda bazı kişisel özelliklerine karşı kendilerini kontrol etmeyi başaramıyor olabilirler. Bu nedenle yalnızca bir ayıplanacak davranış karşısında kardeşinize karşı çok katı olmayın- hangi insan tamamen doğrudur ki? Tanrı’ya karşı ödevlerinizde eksiklik gördüğünüz her konuda, kardeşlerinizin size olan ödevleri açısından da daha fazlasını beklemeyin, sizin onun üstündeki hakkınız, Tanrı’nın sizin üstünüzdeki hakkından üstün değildir.” (Al-Ghazali)

Sangharakshita:

İnsanların yargılarında seçici olduğu fark edilebilir. Örneğin bir kişinin özellikle bir zaafını eleştirebilirsiniz, sizin de bu kişi ile aynı olmasa da bir zaafınız olduğunu unutarak, kişinin zayıf olduğu konudan ziyade kendinizin zafiyeti bulunan hususa daha çok önem verirsiniz. Bu nedenle birini eleştirdiğinizde ya da eleştirme isteği hissettiğinizde, aynısı olmasa bile sizin de benzer ve belki de daha kötü kusurlarınızın olduğunu hatırlamalısınız...

Her bir bireyde farklı erdemler vardır. Herkes farklı zaaflara sahiptir ve nihayetinde kimin diğerinden daha iyi olduğuna karar vermek ya da bu konuda bir mutabakat sağlamak çok zordur. Bu nedenle hata yapan kişiyi bütün olarak görmek ve zaaflarını çok önem atfetmemek, kişinin sahip olduğu bazı net dengeleyici erdemler ve iyi niteliklerin farkına varmak çok önemlidir.

Ratnavira:

Birçok olumsuz kalıplaşmış etiketleme davranışının temelinde yatan tutum budur. Bir kişinin belli bir yönünün öne çıkarılması şeklindedir.

Sangharakshita:

Kendinize dair en sevdiğiniz bir erdem vardır. Bu muhtemelen özellikle sizin için uygulaması kolay olan bir erdemdir. Bu nedenle de bu erdeme uymayı kolay bulmayan kişilere karşı bilhassa daha sert davranırsınız. Diğer kişiler başka erdemlerin uygulanmasının size oranla daha kolay olduğunu düşünebilirler.

Örneğin siz dürüst olma, bekâret, sorumluluğunun bilincinde olma gibi erdemleri geliştirebilir böylece kendiniz için kolay gelen bu erdemlere gereğinden fazla önem atfetme eğilimi göstererek dikkatli davranmadığınız takdirde insanları sadece bunlara göre yargılayabilirsiniz. Diğerleri sizin erdeminize kıyaslanarak değerlendirilecektir. Kendinizde olmayan, diğer insanlarda olması muhtemel nitelikleri unutursunuz. Bazen görece esaslı olmayan bir mevzuya gereğinden fazla anlam yüklersiniz.

Örneğin kişinin sigara içmesine odaklanarak sahip olduğu esaslı erdemleri görmezden gelerek yalnızca bu nedenle onu önemsemezsiniz. Yani günde en az iki sigara içen biri iyi değildir, aman ne büyük olay! Elbette sigara içmesine göz yumulsun demiyorum. Lütfen sözlerimi yanlış anlamayın ancak bir kişinin değerini tespit etmek için sigara içip içmemesi tek kriter değildir. Kişiye bütün olarak bakmalısınız.

 
 
 
Son Paylaşılanlar
Etiket Bulutu

Zen Meditasyon Zazen Aşk Şiir Bilgelik Poetika Zen Budizm Japonya Koan 

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page